Miercuri, 17 august 2016, scriitorul Ioan Slavici a fost comemorat cu prilejul împlinirii a 91 de ani de la moarte, la mormântul din cimitirul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ din Panciu. Evenimentul a fost organizat de Primăria Orașului Panciu și Liceul Teoretic „Ioan Slavici“.

După slujba de pomenire, oficiată de preotul Ștefan Aga, primarul Iulian Nica, elevii și profesorii Liceului Teoretic „Ioan Slavici“ au aprins lumânări și au depus coroane de flori la mormânt

„Ne-am rugat pentru odihna veșnică a sufletului marelui scriitor. Ioan Slavici este mai mult decât o personalitate a literaturii române, este omul care a iubit orașul Panciu pentru oamenii săi și pentru locurile care îi aminteau de Șiria natală“, a declarat primarul Iulian Nica.

Comemorare Ioan Slavici (12)

În cursul zile de miercuri a ajuns la Panciu și primarul comunei Șiria, Valentin Bot, care s-a recules și a depus o coroană de flori la mormântul lui Ioan Slavici. Ulterior, primarul Valentin Bot a vizitat Palatul Administrativ și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, unde i-au fost prezentate obiectivele turistice din orașul Panciu.â

În urma cu două săptămâni, cei doi edili-șefi s-au întâlnit și la Șiria, unde s-a desfșurat cea de-a II-a ediție Festivalului de Literatură, Teatru, Film și Fotografie „Ioan Slavici“. Iulian Nica a fost însoțit de Trupa de Teatru „Protha“ și de colectivul de redacție al revistei ACTUALIS, care a prezentat șirienilor numărul 10, în format tipărit, editat cu sprijinul primarului păncean.

„Între orașul Panciu și comuna Șiria există o frumoasă colaboare pe care o datorăm, în primul rând, lui Ioan Slavici, care și-a legat definitiv numele și viața de comunitățile noastre. Îi mulțumesc domnului primar Valentin Bot pentru invitația la festival, pentru ospitalitate și mai ales pentru faptul că a ținut să fim prezenți în fața concetățenilor săi cu actorii de la «Protha» și radactorii revistei ACTUALIS, elevi ai liceului ce poartă, cu onoare, numele scriitorului Ioan Slavici. În luna ianuarie 2017, vom invita oficialitățile de la Șiria la manifestările organizate cu prilejul Zilelor Liceului Ioan Slavici, când scriitorul va fi omagiat la 169 de ani de la naștere“, a afirmat primarul Iulian Nica.

Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu