În perioada 7-10 iulie2016, membrii Asociațiilor „Vitis“ și „Ioan Slavici“, din Panciu, au participat la un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei, Maramureș, precum și tranzitarea Transfăgărășanului. Deplasarea a fost organizată de cele două asociații, cu sprijinul Primăriei Orașului Panciu și al primarul Iulian Nica.

În prima zi, păncenii au vizitat Mănăstirea Petru Vodă, din județul Neamț, unde s-au recules la mormântul arhimandritului Iustin Pârvu, cunoscut duhovnic și fost stareț al lăcașului de cult. De asemenea, ei au mai vizitat Cheile Bicazului, Lacul Roșu și Barajul de la Bicaz, unde au admirat frumusețile naturii cu ocazia unei croaziere cu vaporașul. Ziua s-a încheiat cu un popas la Pietrele Doamnei, din Munții Rarău.

Manastirea Petru Voda (10)Ziua de 8 iulie a început cu vizitarea Mănăstirii Pasul Prislop și a continuat cu pelerinajul la Mănăstirile Moisei – cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, ctitorie a Sf. Ierarh Sava Brancovici (1599) și Bârsana, de pe Valea Izei, cu hramul „Soborul celor 12 Apostoli“. În aceeași zi, a fost vizitat și Cimitirul Vesel de la Săpânța, înființat de meșterul Stan Pătraș. Obiectivul turistic,  unic în țară și în lume, este celebru datorită crucilor colorate și gravate cu versuri simple ce prezintă viața celui răposat, cu realizările și obiceiurile acestuia. Cea de-a doua zi a excursiei a mai inclus și vizitarea Complexului Memorialul Victimelor Comunismului și Rezistenței de la Sighetul Marmației.

Pe 9 iulie, păncenii au tranzitat orașele Oradea, Beiuș, Abrud și Alba Iulia. Cu acest prilej, a fost vizitată Peștera Urșilor – supranumită și Perla Parcului Natural Apuseni – din Chișcău, județul Bihor. În cele 3 galerii accesibile publicului, au fost admirate formaţiunile naturale impresionante și au putut fi văzute   rămăşiţele ursului de cavernă, de unde provine și denumirea peşterii. Tot pe 9 iulie, s-a vizitat și complexul medieval Mănăstirea Cozia, ctitorie a voievodului Mircea cel Bătrân.

În ultima zi a excursiei, grupul de pănceni a mers Mănăstirea Curtea de Argeș, construită de Neagoe Basarab și inclusă în Lista monumentelor istorice din România. Mănăstirea este celebră și datorită meșterului Manole, despre care legenda spune că și-ar fi zidit soția într-unul dintre pereții mănăstirii deoarece tot ceea ce construia în timpul zilei se dărâma noaptea. Tot la Mănăstirea Curtea de Argeș, păncenii s-au rugat la racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, din paraclisul lăcașului de cult.  Programul de duminică, 10 iulie, s-a încheiat cu vizitarea Barajului Vidraru și a Lacului Bâlea și cu tranzitarea Transfăgărășanului.

Primarul Iulian Nica precizează că excursia organizată de Asociațiile „Vitis“ și „Ioan Slavici“, nu este singurul eveniment de acest fel care a beneficiat de sprijinul Primăriei Panciu.

„A devenit deja o tradiție ca Asociațiile «Vitis» și «Ioan Slavici» să organizeze, în fiecare an, o excursie care să aibă atât caracter ecumenic, dar și de documentare. Primăria Orașului Panciu a sprijinit întotdeauna astfel de inițiative, întrucât ele promovează vizitarea și cunoașterea obiectivelor turistice cu valoare identiară ale României. În anii anteriori, atât podgorenii, cât și pensionarii din Panciu au participat la excursii tematice în podgoriile Cotnari, Jidvei, la mănăstirile și obiectivele turistice de pe Valea Oltului, la peșteri din Munții Apuseni, dar și la Șiria, locul de naștere al scriitorului Ioan Slavici. Sperăm ca anul viitor, următoarea excursie tematică să vizeze locuri la fel de frumoase și importante din România“, a declarat primarul Iulian Nica.

Biroul de Presă al Primăriei Oraşului Panciu