Invitatul Primarului orasului Panciu, Primarul comunei Soveja, Ionut Filimon

Astăzi am fost invitatul primarului orașului Panciu, Nicolai Mărăscu, prilej de a discuta despre câteva proiecte comune care ar lega localitățile de pe Valea Șușitei.

Dezvoltarea trebuie să fie unitară și bine creionată, având în vedere deschiderea unui nou culoar de infrastructură rutieră și de turism, mai precis DN2L Soveja – Lepșa.

Deja am făcut primii pași în ceea ce privește această dezvoltare unitară și împreună cu colegii primari de pe Valea Șușitei, și aici mă refer la localitățile Străoane, Răcoasa, Cîmpuri Negrilești și totodată Soveja, am constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Valea Sușitei.

Vrancea, supranumită „Ţara Viei şi a Vinului”, este împărţită în trei podgorii reprezentative: Coteşti, Odobeşti şi Panciu.

Panciu este poarta de intrare pe Valea Sușitei, iar în trecut renumele podgoriei îl făceau vinurile obţinute din soiuri tradiţionale ca Plăvaie, Galbenă, Băbească neagră, Fetească albă şi Fetească neagră. Ulterior au cucerit teren şi altele ca: Fetească regală, Riesling italian, Sauvignon, Pinot noir, Cabernet Sauvignon care au permis obţinerea unor vinuri cu denumire de origine şi apariţia vinurilor spumante care au ridicat faima podgoriei Panciu.

Un punct de atracţie deosebit îl constituie „Hrubele lui Ştefan cel Mare”, acestea fiind compuse dintr-un culoar central din care se ramifică un număr de 36 de galerii laterale ce totalizează împreună aproape 3000 m, cu capacitatea de 3 milioane de sticle.

Prin proiecte comune care să lege localitățile de pe Valea Sușitei, putem dezvolta o infrastructură turistică atractivă prin care să promovăm inclusiv producătorii locali și nu numai.