Orașul Panciu reprezintă punctul de plecare pe traseul turistic „Drumul Vinului”, un traseu care însumează aproximativ 70 kilometri de priveliști superbe printre vii, crame şi hrube.

Pe acest traseu turistic, Hrubele Ştefan cel Mare reprezintă un punct de atracţie important, acestea fiind declarate Monument

Vedere din Panciu spre Tifești

Vedere din Panciu spre Tifești

Construirea hrubelor este atribuită voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi au fost descoperite în 1949.  Documentar, beciul este atestat la sfârșitul secolului al XVII-lea, un act din 19 august 1700 menționând modul de folosință și proprietarii acestuia – serdarul Ion Costin, fiul marelui logofăt Miron Costin.

Vedere din Hrubele Stefan cel Mare

Vedere din Hrubele Stefan cel Mare

Săpate la 24 metri adâncime, hrubele sunt construite din pământ lutos și au fost folosite în timpul Primului Război Mondial ca depozit de muniție, inamicii bombardându-le și acoperindu-le cu pământ. Beciurile au rămas însă intacte și au fost redescoperite abia în anul 1953, datorită unei surpări în partea de sus a beciurilor. În acelaşi an s-a realizat şi instalaţia de electrificare a acestora, hrubele fiind transformate în spaţii pentru păstrarea vinurilor.  Din galeria principală, care măsoară 500 metri, pleacă alte 36 de galerii, însumând peste 3 kilometri.

Din anul 1968 s-a început popularea lor cu butelii de şampanie pentru învechire. După anul 1968, lungimea galeriilor a fost extinsă cu înca 3.000 metri, acestea putând adaposti peste 3 milioane de sticle.  Temperatura din galerii, constanta tot timpul anului, este situată între 11-12 grade Celsius.

Hribele Stefan cel Mare din Panciu - 2014

Hribele Stefan cel Mare din Panciu – 2014

“La Hrubele lui Ştefan cel Mare e o frumuseţe rară pentru că, în primul rând, acestea au şi un istoric deosebit. În al doilea rând, oricine vine acolo rămâne uimit de lucrările care s-au făcut la anii respectivi. Atunci s-au facut săpături la 12-17 metri adâncime pentru că la vinul spumant trebuie să se păstreze o anumită temperatură atât vara, cât şi iarna. Sunt în jur de 12 galerii care au în jur de 1 km lungime şi unde se realizează vin după metoda Champenoise . Acest vin are o perioadă de naştere ca a unui copil mic – 9 luni – de la faza de început trece prin mai multe etape pâna iese vinul spumos. Are programe de vizitare, se asigură şi degustarea la patru tipuri de şampanie: două albe, două roz, dulce şi demidulce şi se poate urmări procesul tehnologic cu fazele de limpezire, linia de îmbuteliere, etichetare”, scria Teofilia Nistor într-un reportaj realizat pentru Radio România Actualităţi.