Luni, 12 mai 2014, începând cu ora 13.00, Casa Orășenească de Cultură din Panciu a găzduit vernisajul expoziției fotografice pe temă istorică intitulată „Eroi au fost, eroi sunt încă“, organizată de Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria“ – Filiala Județului Vrancea „General Corp de Armară Gheorghe R. Gheorghiu“, în colaborare cu Primăria Orașului Panciu.

La eveniment au participat prim-vicepreședintele Asociației, colonelul (r) Mitică Chiriac, colonelul (r) Gheorghe Rogoz, preșdintele ANVR – Filiala Panciu, profesorii Mihai Adafini și Luminița Iliescu, coordonatorii Cercului Cultul Eroilor de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“, comandantul Poliției Panciu, comisarul-șef Teodor Dumitrache, preotul protopop Vasile Dabija, de la Protoieria Panciu, veterani de război, elevi de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“ și de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici“.

Președintele Asociației, Vasile Buruiană a declarat că expoziția „Eroi au fost, eroi sunt încă“ reprezintă un omagiu adus eroilor vrânceni care și-au dat viața pe câmpul de luptă în războaiele din 1877-1878, 1916-1918 și 1945. Ea cuprinde un număr de peste 250 de fotografii, realizate începând cu 1992 și prezintă publicului mausoleele și monumentele ridicate de-a lungul timpului, în județul Vrancea, pe care sunt inscripționate numele a peste 14.000 de eroi.Cu ocazia aceluiași eveniment, președintele Vasile Buruiană a prezentat și primul număr al Revistei de cultură și educație patriotică „Vrancea Eroică“, editată de Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria“ – Filiala Județului Vrancea.

În mesajul său, adresat celor prezenți la vernisaj, viceprimarul Iulian Nica a mulțumit Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria“ pentru faptul că a inclus și orașul Panciu pe lista localităților care au găzduit expoziția „Eroi au fost, eroi sunt încă“. Iulian Nica a precizat că păncenii știu să-și respecte eroii, pe care îi omagiază așa cum se cuvine la 9 Mai, 1 Decembrie, de Înalţarea Domnului, dar şi cu prilejul altor evenimente dedicate lor.

„În orașul Panciu avem şi un monument istoric dedicat eroilor neamului, care a fost restaurat, în 2013, datorită unui proiect cu finanţare europeană intitulat «Protejarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, în vederea creşterii atractivităţii turistice a oraşului Panciu», inițiat de regretatul nostru primar, domnul Ion Petre. De asemenea, am avut şi avem un respect deosebit, precum şi o strânsă relaţie de colaborare cu veteranii de război, reprezentaţi de domnul colonel (r) Gheorghe Rogoz, el însuşi un participant activ la viaţa cultural-educativă, precum şi la toate evenimentele organizate de Primăria Oraşului Panciu la nivelul comunităţii locale. Nu în ultimul rând, şi tinerii din oraşul Panciu acordă o atenţie sporită istoriei locale, dovadă în acest sens fiind cele două Cercuri Cultul Eroilor care s-au înfiinţat la cele două licee – Al. I. Cuza şi Ioan Slavici – și care sunt prezente la toate evenimentele  organizate în comunitate pentru omagierea eroilor locali“, a transmis viceprimarul orașului Panciu, domnul Iulian Nica.

Expoziția „Eroi au fost, eroi sunt încă“ va fi deschisă în perioada 12-17 mai 2014, la Casa de Cultură, între orele 8.00-17.00. Intrarea este liberă.

 

 

Biroul de Presă al Primăriei Oraşului Panciu