Păncenii cu restanţe de peste un an la plata obligaţiilor către bugetul local vor fi executaţi silit. Primăria Panciu a iniţiat procedura de executare silită a tuturor celor care nu şi-au plătit, la termenele stabilite de lege, atât taxele şi impozitele aferente clădirilor şi terenurilor pe care le deţin în proprietate, cât şi amenzile. „Este o acţiune fără precedent de care înţelegem să ne folosim pentru a ne recupera pagubele provocate de rău platnici, însă nu avem altă soluţie”, a recunoscut primarul Ion Petre.

De la începutul lui 2012 au fost finalizate 12 dosare de executare silită, două dintre acestea urmând să fie puse în practică până la sfârşitul săptămânii în curs. „Cei vizaţi sunt Nicolae Novac, din Ţifeşti, care deţine terenuri pe raza oraşului Panciu, având un debit de  7.427 de lei şi Anişoara Costin Bujor, care are de plătit suma de 2.065 de lei, reprezentând impozite pe teren şi clădiri, precum şi amenzi neachitate”, a precizat Ion Petre.

Acesta a adăugat că, începând cu data de 16 ianuarie, se va trece la executarea silită a încă opt debitori. „Este vorba despre Alexandru Buzatu, căruia i s-au întocmit două dosare de executare silită, unul pentru suma de 16.406 lei, din care a achitat până acum 5.849 de lei, iar celălalt pentru 1.529 lei.  Urmează Eugen Ionel Mihăieş, cu un debit de 6.756 de lei, Gheorghe Lupu, cu 8.858 de lei, Sandu Năstase, cu 6.160 de lei, Serinela Stoica, cu 6.980 de lei, Eugeniu Elisei, cu 5.547 de lei şi Maricel Biţu, cu 5.169 de lei. Ar mai fi şi Claudiu Cristea, cu o restanţă la bugetul local de 20.000 de lei, dar acesta a făcut contestaţie la executare, iar acţiunea se judecă la instanţa din Brăila”, a mai spus Ion Petre.
Acesta a mai precizat că o parte dintre datornici refuză, cu bună ştiinţă, primirea somaţiilor de plată expediate de Biroul Taxe şi Impozite, pentru a se sustrage, în continuare, de la plata debitelor către bugetul local. „De notorietate este cazul numitului Nicu Ulian, care are de achitat nu mai puţin de 14.924 de lei, sumă provenind doar din amenzi contravenţionale şi de circulaţie. Pe confirmarea de primire care însoţea somaţia de plată scrie clar că refuză că o primească. Situaţii similare s-au înregistrat şi în cazul altor debitori precum Gheorghe Biţă, care are de achitat 8.040 de lei, Ionel Melinte, care trebuie să plătească taxe şi impozite de 6.230 de lei, Ionel Bogdan, cu 8.932 de lei, Dănuţ Ionescu, cu 5.428 de lei, Florin Căldăraru, cu 7.577 de lei şi Doina Băeşu, cu nu mai puţin de 15.659 de lei”, a declarat edilul.
Ion Petre a precizat că, până la această dată, un singur rău-platnic a răspuns la somaţia de plată primită de la Primărie, achitându-şi restanţa în valoare de 5.000 de lei.
Consilierul juridic al Primăriei Panciu, Ion Grigoraş, a explicat că procedura de executare silită a restanţierilor la plata impozitelor din taxelor locare se realizează în baza Codului de procedură fiscală. Acesta a precizat că recuperarea debitelor se poate realiza fie prin poprire, fie prin valorificarea unor bunuri mobile şi imobile ale rău-platnicului. Ion Grigoraş a adăugat că executarea silită poate fi oprită oricând, la cererea debitorului, cu acordul organului fiscal.
Primarul Ion Petre a ţinut să anunţe că, prin demararea procedurii de executare silită a restanţierilor la plata impozitelor locale, autorităţile nu urmăresc să-i deposedeze pe oameni de bunuri. „Noi nu dorim altceva decât să ne recuperăm pierderile provocate de neplata impozitelor, taxelor şi amenzilor”, a concluzionat primarul Ion Petre.

Citeşte ştirea şi în Monitorul de Vrancea, dând click aici.