Primăria Oraşului Panciu a organizat, miercuri, 7 decembrie 2011, o conferinţă de presă pentru a prezenta activităţile realizate în cadrul Proiectului „Servicii Eficiente şi de Calitate pentru Cetăţenii Oraşului Panciu”.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost lansate şi două lucrări dedicate muncii de poliţist local, respective: „Manualul poliţistului local” şi „Proceduri operaţionale de lucru”.

La eveniment au fost prezenţi şi autorii celor două lucrări: colonelul (r) Florian Mateaş şi, respectiv, generalul Mihai Nicolae, specialişti în activităţi de pază şi ordine public.

Aceştia au precizat că manualele au la bază Legea 155/2010, HG 1332/2010 şi Ordinul 92/5mai 2011, că facilitează însuşirea graduală a ideilor de bază din definirea rolului şi obiectivelor activităţii poliţistului local şi ajută la formarea abilităţilor necesare cunoaşterii misiunilor poliţiei locale, astfel încât acestea să fie eficace.

Cele două lucrări, scrise de către specialişti în domeniul asiagurării ordinii publice, vor folosi poliţiştilor locali din oraşul Panciu, în desfăşurarea atribuţiilor de serviciu, acestea fiind cărţile de căpătâi ale Serviciului Poliţiei Locale Panciu.

„Nu a fost un proiect uşor de implementat, de multe ori a trebuit să ne oprim, să facem modificări şi s-o luăm de la capăt, dar a meritat. Fără a ne lăuda, trebuie să spunem că suntem printre puţinele oraşe din ţară, dacă nu cumva chiar singurul, care a reuşit înfiinţarea unei poliţii locale moderne cu fonduri europene”, a concluzionat Primarul Ion Petre.

Aici găsiţi cuvântul Primarului Ion Petre la evenimentul de miercuri, 7 decembrie 2011

Totodată, recentul schimb de experienţă realizat, între 23-25 noiembrie, în comuna franceză Arbois a reprezentat o altă temă abordată de adminstraţia locală din Panciu în conferinţa organizată miercuri, 7 decembrie 2011, la Casa de Cultură.

Viceprimarul Oraşului Panciu, domnul Iulian Nica a declarat că delegaţia pe care a condus-o a avut întrevederi cu primarul localităţii, Bernanrd Amiens şi a efectuat vizite de lucru la Poliţia Locală, Jandarmeria şi Divizia de Pompieri din Arbois.

Acesta a mai precizat că schimbul de experienţă a reliefat că atribuţiile poliţiştilor locali din Franţa sunt similare cu cele ale Poliţiei Locale din Panciu. Mai mult decât atât, s-a constatat că Poliţia Municipală Franceză pune un accent deosebit pe acţiunile de informare şi educare a cetăţenilor, pentru respectarea legilor şi ordinii publice, aspect ce urmează a fi implememtat şi la nivelul Poliţiei Locale Panciu.
Domnul Iulian Nica a arătat că deplasarea în comuna înfrăţită Arbois s-a înscris în evenimentele prevăzute în cadrul proiectului „Servicii Eficiente şi de Calitate pentru Cetăţenii Oraşului Panciu”, implementat de UAT Oraşul Panciu şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2012, cod SMIS 11324.

Viceprimarul a trecut în revistă şi celelalte evenimente incluse, până în acest moment, în proiect, de la cele de publicitate, până la perfecţionarea poliţiştilor locali şi dotarea cu două autoturisme Dacia Duster şi birotică.

Aici găsiţi prezentarea făcută de domnul Viceprimar Iulian Nica, legată de derularea şi implementarea Proiectului „Servicii Eficiente şi de Calitate pentru Cetăţenii Oraşului Panciu”.

De asemenea, Viceprimarul Iulian Nica a mai declarat că instruirea personalului Poliţiei Locale s-a realizat în cadrul mai multor sesiuni, împărţite pe loturi, în domenii precum dezvoltare parteneriate, managementul schimbării, planificare strategică, egalitate de şanse, dezvoltare durabilă, drepturile omului şi ECLD.
Poliţia Locală din Panciu a fost înfiinţată, potrivit legilor în vigoare, prin HCL 51/2007, sub numele de Poliţie Comunitară şi a fost transformată, de la începutul lui 2011, în Poliţie Locală.

Viceprimarul Iulian Nica, care este şi managerul proiectului „Servicii Eficiente şi de Calitate pentru Cetăţenii Oraşului Panciu” a arătat că, în atribuţiile Poliţiei Locale intră, printre altele, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, proprietăţilor private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în principalele domenii de activitate, paza drumurilor, asigurarea ordinii şi liniştii publice, disciplina în construcţii, protecţia mediului.

În finalul conferinţei de presă poliţiştii locali şi funcţionarii publici – 20 de personae – care au urmat cursurile ECLD în cadrul proiectului, au primit certificatele de absolvire.

 

Biroul de Presă al Primăriei Oraşului Panciu