Joi, 12 mai 2016, Casa Orășenească de Cultură Panciu a găzduit cea de-a IX-a ediție a Concursului Interjudeţean de Artă Tradiţională Românească „Descoperim tradiţia străbună”.

Evenimentul, inițiat de maistrul-instructor Maria Cristescu, a fost organizat de Clubul Copiilor Panciu, în parteneriat cu Palatul Copiilor Focşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Casa de Cultură şi Primăria Orașului Panciu, sub patronajul Ministerului Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice.

Concursul a avut următoarele secțiuni: Icoane pe sticlă, Icoane pe lemn, Artă plastică, Tapiserie – noduri, Tapiserie tradițională, Tapiserie în păr de capră, Tapiserie ornamentală, Mărturii creștine, Desen și Colaje. Fiecare secțiune a reunit lucrări provenite de la Clubul Copiilor Tecuci, Palatul Copiilor Buzău, Palatul Copiilor Focșani, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna“ Focșani, Școala „Nicolae Iorga“ Focșani, Centrul de Zi „Dănuț“ din Broșteni, Școala Gimnazială Răcoasa, Școala Străoane, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“ Panciu și Clubul Copiilor Panciu. Ele au fost evaluate de un juriu din care au făcut parte Camelia Gabriela Ciobotaru, directoarea Casei Orășenești de Cultură Panciu (președinte) și profesoarele Loredana Obreja, Gabriela Duță și Lăcrămioara Mălăcescu.

Câștigătorii fiecărei secțiuni au fost recompensați cu diplome de participare. Organizatorii au oferit oferite diplome de excelență, pentru promovarea artei populare românești, primarului orașului Panciu, Iulian Nica, directoarei Palatului Copiilor Focșani, Didina Mocanu, inspectorului școlar, Aurora Lefter și directoarei Casei de Cultură din Panciu, Camelia Gabriela Ciobotaru. Diplome de excelență au primit, de asemenea, profesorii îndrumători, precum și cei care au colaborat la organizarea evenimentului

Concursul a beneficiat și de prezența Ameliei Papazissu, instructor la cercul de țesături tradiționale al Clubului Copiilor din Beceni, județul Buzău, deținătoarea titlului onorific de „Tezaur Uman Viu”, de la UNESCO, pe care organizatorii au premiat-o pentru activitatea desfășurată pentru păstrărea tradițiilor și obiceiurilor românești.

În cadrul aceluiași eveniment s-au înmânat și premiile Concursului Interregional „Prietenie, armonie și culoare“, inițiat de profesoara Adriana Chelaru, de la Clubul Copiilor Panciu. Lucrările au fost jurizate în luna aprilie, la Biblioteca Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza“.
Festivitatea de premiere a fost precedată de un spectacol de cântece și dansuri populare românești susținut de elevii Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza“, coordonați de Maria Cristescu, Valentina Dună, Mirela Stoica, Gabriela Duță și Silviu Roșu.

Primarul Iulian Nica a felicitat cadrele didactice implicate în organizarea ediției a IX-a a concursului „Descoperim tradiția străbună“, despre care a afirmat că are marele merit de a valorifica imensul tezaur folcloric românesc.

Descoperim traditia strabuna (22)

„Tradiţiile şi obiceiurile constituie adevărata carte de identitate a poporului român. Trebuie să învăţăm să le iubim, să le purtăm în suflet, să le promovăm şi să le transmitem generaţiilor viitoare. Țin să felicit toate cadrele didactice de la Clubul Copiilor din Panciu, profesorii coordonatori ai activității de astăzi, pentru faptul că, în aceste vremuri, când tehnologia modernă câștigă ce în ce mai mult loc în viaţa copiilor noştri, reuşesc să-i atragă pe cei mici-şi nu numai pe ei-la astfel de activităţi ajutându-i să simtă frumosul din arta populară. De asemenea, le mulţumesc părinţilor pentru faptul că îşi încurajează copiii să frecventeze Clubul Copiilor şi că sunt alături de ei la toate evenimentele organizate. La rândul meu, am susținut și voi susține iniţiativele care își propun păstrarea respectului faţă de valorile spirituale ale neamului românesc, deoarece consider că, un popor care nu îşi respectă tradiţiile, este un popor fără identitate“, a declarat primarul Iulian Nica.

Biroul de Presă al Primăriei Oraşului Panciu