Excelenţa Sa, Liu Zengwen, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze la Bucureşti a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Panciu, pe data de 23 octombrie 2010. Excelenţa Sa, însoţit de o delegaţie a Ambasadei Republici Chineze la Bucureşti a a fost întâmpinat la intrarea în oraşul Panciu de către primarul Ion Petre care l-a primit cu pâine şi sare.

Primul popas al înaltului demnitar chinez a fost în Piaţa Agroalimentară, unde a gustat tradiţionala pastramă de oaie şi micii româneşti, prinzându-se, apoi, într-o horă moldovenească, în acordurile Ansamblului Folcloric Profesionist „Ţara Vrancei”, care a întreţinut atmosfera de sărbătoare.  Liu Zengwen s-a îndreptat, apoi, spre Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”, unde a fost întâmpinat de directorul Valeriu Bandrabur-Jalbă care a prezentat câteva date din istoria instituţiei, în timp ce directorul adjunct, Luminiţa Iliescu, a evidenţiat rezultatele obţinute de elevi la concursurile şcolare. Următorul obiectiv vizitat de ambasador a fost Centrul de Documentare şi Informare al Liceului Teoretic „Ioan Slavici” unde a primit, din partea directorului Andrei Manovici, un volum din opera scriitorului care dă numele instituţiei, precum şi o tapiserie tradiţională realizată de o elevă a liceului. Profesorul Mihai Adafini a evocat, apoi, cele mai importante repere din istoria relaţiilor diplomatice româno-chineze, subliniind că, dintotdeauna, România a fost o admiratoare a Chinei, care a fost receptată, încă din anii 60-70 o susţinătoare a ţării noastre.

Excelenţa Sa Liu Zengwen le-a oferit gazdelor un talisman tradiţional chinezesc, simbolul fericirii şi al norocului pentru cei care îl deţin, după care ambasadorul a consemnat câteva cuvinte în Cartea de Onoare a liceului. „Vă doresc, din toată inima, să pregătiţi cât mai mulţi elevi buni”, le-a urat acesta reprezentanţilor liceului.

Ulterior, Ambasadorul Liu Zengwen a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Panciu, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local găzduită de Casa de Cultură. Festivitatea a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale Republicii Populare Chineze şi României, după care înalţii oaspeţi au asistat la un scurt program susţinut de trupa de majorete a Liceului Teoretic „Ioan Slavici”, care a prezentat un dans tradiţional chinezesc şi de reprezentanţii Clubului de karate „Dinamic”, pregătiţi de profesorul Marius Cojocaru.

În debutul şedinţei solemne a Consiliului Local, viceprimarul Iulian Nica a evocat personalitatea, activitatea şi realizările ambasadorului Liu Zengwen în România, subliniind că acestea îl îndreptăţesc să primească cea mai importantă distincţie civică a oraşului.

Ideea a fost susţinută şi de primarul Ion Petre care a remarcat că Liu Zengwen este un admirator al României, dedicându-şi o parte importantă din viaţă dezvoltării relaţiilor de prietenie româno-chineze.

„Permiteţi-mi ca, în numele acestei prietenii, să primiţi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Panciu”, a spus Ion Petre. Ambasadorul statului chinez a primit, împreună cu Diploma de Onoare şi Cheia oraşului Panciu, o şampanie jubiliară.

Liu Zengwen le-a mulţumit gazdelor atât pentru cuvintele frumoase şi surprizele plăcute, cât şi pentru distincţiile acordate, afirmând că, acestea „reprezintă o onoare atât pentru mine, cât şi pentru poporul chinez”.

„Ca cetăţean de onoare al oraşului Panciu, îl voi considera ca o a doua casă a mea, iar România, a doua patrie a mea”, a declarat Liu Zengwen.

Ambasadorul a adăugat că „oraşul Panciu este o locaţie extraordinară, plină de farmec”, despre care cunoaşte că a dat ţării multe personalităţi de seamă. Excelenţa sa şi-a exprimat convingerea că, în viitor, relaţiile de prietenie dintre localităţile din China şi oraşul Panciu vor avea o evoluţie ascendentă.

Înainte de a se despărţi de pănceni, ambasadorul Republicii Populare Chineze a consemnat în Cartea de onoare a Consiliului Local, dăruind, totodată, o pictură reprezentând panorama Palatului de Gheaţă din Oraşul Interzis Beijing, realizată pe suport de mătase. La eveniment au participat, în calitate de invitaţi, deputaţii Ciprian Nica şi Angel Tîlvăr, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Diaconu, directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, consilierul judeţean, Vasile Carnariu, preşedinta Asociaţiei Comunelor din România, filiala Vrancea, primarul din Slobozia Ciorăşti, Elena Gîrneaţă, primarii Constantin Vlase, din Mărăşeşti şi Gigel Dragomir, din Răcoasa, precum şi preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Panciu, colonelul (r) Gheorghe Rogoz.